Help! Ik heb een teek…

Wat is een teek?

De teek is nooit alleen. In zijn systeem wonen ontelbare andere beestjes. Het maakt niet uit hoe groot of klein de teek is, wat wel geldt: een grotere, oudere teek draagt meer ‘gasten’ met zich mee. Dat kan bijvoorbeeld de Lyme-bacterie zijn (Borrelia). Teken kunnen ook het TBE-virus (tick-borne-encephalitis-virus) bij zich hebben. Dit virus komt in Nederland bijna niet voor. Het komt meer voor in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Rusland en in Centraal-Azië. Het virus kan een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn in Nederland maar een paar mensen die dit virus van een teek hebben gekregen, waarschijnlijk van een teek op de Sallandse Heuvelrug of op de Utrechtse Heuvelrug.

Er zijn meer ziekten die je via teken kunt krijgen. Dit zijn meestal ziekten waar je weinig of niets van merkt. Ze gaan ook vanzelf over.

Na het ontdekken van een tekenbeet kun je met veel vragen zitten. Dat is heel begrijpelijk, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je de ziekte van Lyme krijgt.

Je hebt de teek er met een tekentang, een -kaart of een tekenlasso uitgehaald.
En nu? Moet je de teek bedwelmen met alcohol of boter? Maak je de teek dood? Verbrand je hem? Stuur je de teek op naar een lab, levert dat iets op?

Belangrijk is: de teek op de juiste wijze te verwijderen.
In het geval van een tekenbeet, is het van belang de teek op de juiste manier te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, en zo dicht mogelijk op de huid, zo verklein je de kans op een infectie aanzienlijk.

Het Lyme-EHBT – protocol 

Eerste hulp bij tekenbeten

 • Teek-Off druppels is een speciaal gemaakt product, bedoeld om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Samento zorgt ervoor dat het bloed onaantrekkelijk wordt voor de spirocheten om zich in te vermenigvuldigen. Ze worden trager en minder blij.
 • Daarna is het verstandig Het Claritas Protocol te gaan innemen.
 • Suffectus is om het zelfherstellend vermogen te activeren.
 • Combi 2-3-4 pakt alle bacterien, virussen en parasieten aan die bij Lyme horen.
 • Barbaeryl is het middel om co-infecties tegen te gaan.
  Je neemt 2 keer per dag 4 korrels van elk flesje.

Mythes en onzin over teken en Lyme:

 1. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, krijg je geen Lyme. Het risico op Lyme is heel groot zelfs na enkele minuten al.
 2. Zonder een zichtbare kring ben je niet besmet. Dat is een fabeltje, de meeste besmette mensen hebben nooit een kring gehad. Als je een kring hebt – en die hoeft niet per definitie op de plek van de beet te ontstaan – weet je wel zeker dat je besmet bent. Dat is een feit.
 3. Een 5-daagse antibiotica kuur is voldoende. Ook dat werkt niet, je moet minsten 10 dagen en afwisselend gebruiken (lees de beschrijving verderop)
 4. ‘De ziekte van Lyme komt door een tekenbeet’. Niet alleen door tekenbeten: je kunt ook door muggen, vlooien, dazen en zelfs door seksueel verkeer (sperma) besmet raken.
 5. Als de Borelia niet gevonden wordt in je bloed heb je geen Lyme. Dit is onjuist, de borrelia spirogeet camufleert zich door het DNA van bacterieen, virussen en schimmels te kopiëren.
 6. Chronische Lyme bestaat niet. De spirogeet veroorzaakt een breed spectrum aan langdurige en ook enrstige fysieke problemen in zenuwen, spieren, hersenen etc… door zijn copieer gedrag.

De beetplek goed schoonmaken

Maak de plek eerst schoon met alcohol of desinfectiemiddel. Mocht je het Claritas EHBT Doosje (Eerste Hulp bij Tekenbeten) in huis hebben, gebruik dan meteen de Teek-Off druppels.
Smeer een paar druppels op de plek en herhaal dit net zo vaak als je wilt.
Teek-Off druppels is een speciaal gemaakt product, bedoeld om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

En nu?
Neem je antibiotica of moet je eerst wachten tot er een vlek of kring ontstaat? Hoe lang kan dat duren?
Je kunt besmet zijn, zonder ooit een kring te hebben gekregen. Sterker nog, de meeste besmette mensen hebben nooit een kring gehad. Als je een kring hebt – en die hoeft niet per definitie op de plek van de beet te ontstaan – weet je wel zeker dat je besmet bent. Dat is een feit.
De teek opsturen wordt tegenwoordig niet meer gedaan, dus dat heeft geen zin.

‘De ziekte van Lyme komt door een tekenbeet’.

Niet alleen door tekenbeten: je kunt ook door muggen, vlooien, dazen en zelfs door seksueel verkeer (sperma) besmet raken.

Het eerste verschijnsel (dagen tot 3 maanden na de besmetting) is meestal een rode of roodblauwe vlek die groter wordt, niet per definitie op de plek waar je gebeten bent.
Bij een donkere huid kan de vlek gelig of blauwig zijn.
Bij zo’n kring of vlek is het vrijwel zeker dat je Lyme hebt. Bloedonderzoek is dan niet zinvol. Dring er bij je huisarts op aan dat hij/zij een antibioticakuur van minimaal 10 dagen voorschrijft.

Andere verschijnselen van de ziekte van Lyme zijn onder andere:
griepachtige klachten (koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid),
pijn, minder kracht in armen, benen of romp, tintelingen, of pijn in één of meer gewrichten.
Tekeneitjes

 

Tekeneitjes

 

 

 

 

 

 

 

Is antibiotica nodig?

Je weet eigenlijk nooit of je besmet bent, maar als je een kring hebt dan is het zeker. Je kunt dan kiezen om een antibiotica kuur te nemen. Meestal is dit Doxycycline. Antibiotica wordt door huisartsen meestal één keer voorgeschreven. Je krijgt dan een 5-daagse kuur.

Hier komen we bij mythe 3, want dit is te kort!

 • Vraag je huisarts om een kuur van minimaal 10 dagen.
 • Je neemt minimaal 5 dagen antibiotica,
 • dan 7 dagen pauze,
 • start na deze pauze met Samento (7 druppels in een flesje water dit drink je verdeeld over de dag op) in combinatie met de resterende 5 dagen antibiotica.
 • ga daarna door met Samento gedurende 2 maanden (bouw langzaam af).

De Borrelia-bacterie is een spirocheet. Je weet niet in welke fase de spirocheet zich bevindt op het moment dat hij in je lijf komt. Als de antibiotica hem doodt, valt hij uiteen in segmenten en elk stukje wordt dan weer een nieuwe spirocheet. Door 7 dagen te wachten, geef je de spirocheet de kans in zijn kwetsbare fase te komen en dan heeft de tweede 5 daagse antibiotica-kuur meer effect.

Wat merk je bij de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme ontwikkelt zich langzaam, meestal eerst op de plek van de beet, later in andere delen van je lichaam. De verschijnselen ontwikkelen zich niet bij iedereen op dezelfde manier.
Een rode of blauwrode vlek (erythema migrans) is meestal het eerste verschijnsel:
Binnen enkele dagen tot 3 maanden kan rond de plaats van de tekenbeet (of op een andere plek van je lichaam) een rode of blauwrode vlek ontstaan. Bij een donkere huidskleur kan de vlek er gelig of blauwig uitzien. De vlek wordt binnen enkele dagen groter (meestal groter dan 5 cm).

De vlek kan vanuit het midden geleidelijk bleek worden. Dan kan de vlek eruitzien als een ring.
Bij sommigen heeft de vlek blaasjes, puistjes en schilfers. Dit komt zelden voor.
De vlek kan branderig voelen of jeuken.
De vlek verdwijnt vanzelf na enkele weken tot een jaar. Dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven en later andere klachten veroorzaken.
Sommige mensen hebben de ‘Lyme-bacterie’ gekregen zonder dat ze een tekenbeet hebben opgemerkt. Of zonder dat ze een rode ring of vlek hebben opgemerkt (bijvoorbeeld als een vlek op het hoofd door haar wordt bedekt).

Enkele dagen tot weken na de tekenbeet

Een grieperig gevoel kan ontstaan: met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en moeheid. Dit gevoel kan tegelijk met de rode vlek of los daarvan ontstaan.

Latere klachten van Lyme in de rest van je lichaam

Soms kunnen langere tijd (enkele dagen tot maanden) na de tekenbeet de volgende klachten ontstaan:

 • rode plekken op andere plekken van je lichaam (multipele erythema migrans)
 • spierpijn
 • pijnscheuten, krachtverlies of een doof en tintelend gevoel in je arm, been of romp
 • hoofdpijn
 • pijn in je gezicht
 • opeens dubbel zien of één oog niet goed kunnen sluiten (bij kinderen vaak aan beide ogen). Zie ook aangezichtsverlamming van Bell.
 • oogontsteking
 • hartkloppingen, duizeligheid, benauwdheid,
 • flauwvallen of pijn op de borst
 • gewrichtsklachten, bijvoorbeeld één of meer pijnlijke of dikke gewrichten.

Hoe werkt het Claritas Protocol

Het unieke van het Claritas Protocol is dat het werkt op een rustige, systematische en holistische manier. Het verwijdert de Lyme-trilling uit je energieveld, verhoogt daarbij je trilling en maakt je spiritueel wakker doordat het jou helpt je met je Goddelijke Blauwdruk te verbinden. Dat laatste kan nogal eens wringen als je niet zo met dat soort dingen bezig bent. Kort gezegd: wanneer je een hoge trilling hebt, ben je minder vatbaar voor ziektes. We trekken dingen aan op trilling en we ervaren dingen gebaseerd op bepaalde trillingen. Alles is trilling, alles is energie. Dit is nu eenmaal de wet van resonantie.

Wanneer we kijken naar de ziekte van Lyme en waar de ziekte voor staat, dan herken je bij bijna iedereen die ziek wordt van de Lyme-bacterie een grenzeloosheid. Dat ze grenzeloos zijn. Dat kan betekenen dat je je eigen grenzen overschrijdt en die van een ander niet in de gaten hebt.
Dat is echt een opvallende ‘karaktertrek’.

Een ander aspect is dat je je anders voordoet dan je bent of dan je je eigenlijk voelt. Je zet een masker op. Want dat is ook wat de Lyme-bacterie doet. Hij vermomt zichzelf en doet zich anders voor, zodat het immuunsysteem de Borrelia niet kan detecteren. Dit soort aspecten kun je zien als blokkades die je uit je kracht houden in het ontdekken en belichamen van wie je werkelijk bent.

Het Claritas Protocol is zo gemaakt dat het een heel scala aan frequenties aanpakt. Het activeert je zelfgenezend vermogen en daar waar blokkades zitten … dat gaat op een gegeven moment duwen in je systeem, want het wil opgelost worden.

Lees hier meer over de middelen van het Claritas Protocol en hun werking

Nu zijn dit twee algemene voorbeelden, maar zo zijn er talloze aspecten die gerelateerd zijn aan Lyme. En iedereen heeft zo zijn of haar eigen stukken. Dit merk je als je tegen een grens aankomt waar je lichaam en ziel je een soort van duwen om oude patronen op te ruimen. Daarom bied ik een reeks meditaties, cursussen en verschillende producten aan om juist bij deze blokkades te helpen op te schonen.

Wat Lyme doet is dat het in je hersenen verschillende hormonen uit balans brengt. Je hypofyse en hypothalamus raken dan ontregeld en ontregelen zo ook een scala aan andere hormonen, zoals je bijnierschors (cortisol) of je schildklierhormoon. De amigdala zijn twee centra in de hersenen die onder meer te maken hebben met angstregulatie. Je ziet dat veel mensen met Lyme vaak angsten ervaren zonder een werkelijke oorzaak.

Een ander aspect is dat het de neuro-transmitters behoorlijk in de war kan brengen. Dat zijn de hormonen die ervoor zorgen dat jij je gelukkig voelt, dat je zin hebt in dingen en dingen wilt ondernemen. GABA, serotonine, dopamine, acetylcholine… allemaal hormonen die samen in balans dienen te komen.

En dan zijn de verstijvingen in de fascia een ander aspect van Lyme. Op plekken waar je wat meer laagjes bindweefsel op elkaar hebt, zoals bij de oorsprong en aanhechtingen van spieren en pezen (de witte plekjes op deze foto hieronder) raakt de fascia verlijmd en kan daardoor niet meer soepeltjes over elkaar heen glijden. Dat zorgt voor stijfheid en pijn op verschillende plekken, dan weer hier en dan weer daar.

Al deze symptomen – vermoeidheid, brainfog, vergeetachtigheid, moeite om je langer ergens op te concentreren en moeite om zelfstandig dingen te ondernemen – zijn allemaal typische symptomen van Lyme.

Ook gebrek aan overzicht, niet meteen kunnen zien hoe iets moet gebeuren en het tijdelijk kwijtraken van je creativiteit. Je vermogen om creatief te denken en dingen op een creatieve manier op te lossen komt weer terug als je door je Lyme-stuk heen bent. Het duurt altijd wel even, maar het komt echt wel terug!
Uiteindelijk kan de ziekte van Lyme een brug zijn naar transformatie. Het Claritas Protocol kan je hierbij ondersteunen.

Al deze symptomen – vermoeidheid, brainfog, vergeetachtigheid, moeite om je langer ergens op te concentreren en moeite om zelfstandig dingen te ondernemen – zijn allemaal typische symptomen van Lyme. Ook gebrek aan overzicht, niet meteen kunnen zien hoe iets moet gebeuren en het tijdelijk kwijtraken van je creativiteit. Je vermogen om creatief te denken en dingen op een creatieve manier op te lossen komt weer terug als je door je Lyme-stuk heen bent. Het duurt altijd wel even, maar het komt echt wel terug!
Uiteindelijk kan de ziekte van Lyme een brug zijn naar transformatie. Het Claritas Protocol kan je hierbij ondersteunen.

Voor meer informatie kijk op https://claritasprotocol.nl/

Kenmerkend voor Lyme zijn migrerende pijnen in o.a. de fascia (de witte plekken op dit plaatje).